середу, 13 лютого 2013 р.

На селекторній нараді обговорили попередні підсумки першого етапу медичної реформи

Фото: Донецькая ОДА
Джерело: Донецька ОДА
 
Реформування системи охорони здоров'я є стратегічно важливим пріоритетним завданням держави, яке визначив Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ. Саме на цьому акцентувала увагу присутніх перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина АКІМОВА в ході селекторної наради.

У нараді взяли участь Віце-прем'єр міністр України Костянтин ГРИЩЕНКО, перший заступник Міністра охорони здоров'я України Олександр КАЧУР, голови облдержадміністрацій та представники регіональних управлінь охорони здоров'я.

У своєму виступі Ірина АКІМОВА зазначила, що впровадження сімейної медицини, чітке структурування медичних установ за видами допомоги, оптимізація мережі стаціонарів, підвищення рівня надання перинатальної допомоги та багато іншого - це пріоритет у роботі органів влади по реалізації медичної реформи в поточному році.

Про те, як втілюється в життя реформа охорони здоров'я на Донеччині, розповів голова Донецької облдержадміністрації Андрій ШИШАЦЬКИЙ.


Зокрема, глава регіону зазначив, що в 2012 році в регіоні створені 72 центру первинної допомоги, до складу яких увійшли 445 амбулаторій і 464 ФАПу. Центри пройшли держреєстрацію і отримали ліцензії.

Для амбулаторій закуплено близько 4 тис. одиниць нового медичного обладнання на 34 млн. грн. Крім того, органи місцевої влади міст і районів з власних бюджетів сумарно виділили 10млн. грн. на ремонт приміщень медичних установ первинного рівня та закупівлю медобладнання.

За рахунок оснащення амбулаторій санітарним транспортом вдалося підвищити рівень доступності та своєчасності медичної допомоги. Зокрема, для них закуплено 470 автомобілів «Нива» і 273 велосипеда. Проведена певна робота, що дозволяє істотно скоротити час прибуття швидкої допомоги до пацієнтів. Так, за рахунок організації додаткових маршрутів з урахуванням розташування лікувальних установ покращено транспортне сполучення в містах і районах, проведено ремонт 229 км. доріг.

Зараз в Донецькому регіоні активно формується електронний реєстр пацієнтів. Для цього буде створене 2000 автоматизованих робочих місць лікаря і медрегистраторами. В даний реєстру вже внесено 35% населення області.

Андрій ШИШАЦЬКИЙ зазначив, що в області підвищена зарплата медпрацівників первинного рівня. Це вдалося зробити за рахунок впровадження системи стимулюючих надбавок.

Незабаром в регіоні в повну потужність запрацює програма «місцевих стимулів», яка дозволить забезпечити житлом медичних працівників лікувальних установ первинного рівня.
На селекторній нараді було відзначено, що за період реформування медичної галузі вдалося знизити кількість онкологічних хворих, виявлених в запущених стадіях на 5%, в тому числі, у жителів села на 8%. Крім того, зменшилася поширеність туберкульозу на 13% і захворюваність їм на 2%. Було збільшено фінансування служби екстреної медичної допомоги на 25,8%. Так, витрати на медикаменти для одного виїзду бригади збільшені майже в 4 рази. Створено запас медикаментів на 3 місяці. В експлуатацію введено нову будівлю обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, де створені умови для функціонування всіх необхідних підрозділів.

Немає коментарів: