середу, 21 листопада 2012 р.

Громадськість обговорила перші результати реформування охорони здоров`я (презентації, фото)

15 листопада 2012 року у м. Донецьку пройшов круглий стіл за темою: «Проміжні результати експерименту в первинній ланці медичної допомоги. Стан громадського обговорення та перспективи створення госпітальних округів».

Основною метою цього заходу було узагальнення стану експерименту з реформування первинної ланки медичної допомоги, створення госпітальних округів та вироблення практичних пропозицій удосконалення механізму консультацій з громадськістю з суспільно важливих питань пов'язаних з реформуванням галузі.

У заході взяли участь представники державних органів влади, місцевого самоврядування, лідери громадських організацій, профспілок, експерти з охорони здоров’я та практикуючі медпрацівники з Донецької та Дніпропетровської областей.

Під час зустрічі учасники заходу виступили з доповідями, в яких було відображено відношення до експерименту з реформування первинної ланки медичної допомоги, вказані основні недоліки та позитивні результати, запропоновано шляхи вирішення ряду проблем.

Так, у своїй доповіді заступник начальника відділу реформування охорони здоров'я у Донецькому регіоні Головного управління охорони здоров'я Донецької ОДА Окунєва Олена Олександрівна представила перші результати реформування первинної ланки медичної допомоги. За її словами Донецький регіон отримав високу оцінку з проведення першого етапу реформи. Під час нього було здійснено розмежування первинної та вторинної медичної допомоги, покращене фінансування первинної ланки, забезпечено її відповідною технікою та транспортом, збільшено заробітні платні працівникам системи охорони здоров'я на первинному рівні, здійснено відповідні перекваліфікації та спеціалізації кадрів. Пацієнти та лікарі зрозуміли, що така нова система працює та приносить позитивні результати.

Іншої думки був голова Донецької обласної асоціації лікарів загальної практики сімейної медицини, член Громадської ради при Донецькій ОДА Северин Сергій Петрович. Він наголошував, що реформа здійснюється без ефективного зворотнього зв'язку. Пропозиція готувати диференційованих спеціалістів не найшла відгуку у Мінздраві і тепер це переросло у проблему непідготовленості сімейних лікарів до роботи з дітьми, відсутності у них відповідних знань з педіатрії. Крім того, Сергій Петрович вказав у своєму виступі про неналагодженість роботи медичних реєстраторів та лікарів, що ведуть амбулаторний прийом. Якщо раніше один реєстратор обслуговував 5 лікарів, то після проведення першого етапу реформи – 10. Це значно дезорганізує роботу первинної ланки. Було зазначено на необхідності спрощувати доступ до ліків, наприклад до морфіну. Особливо це стосується лікарень у сільський місцевості. Так, сьогодні для того, щоб пацієнт міг отримати необхідний йому укол морфіну, медсестрі доводиться двічі на день особисто виїжджати до хворого, що представляє собою значні фінансові і часові втрати. Цю проблему пропонується вирішувати забезпеченням таких хворих спеціальними «полосками», дії яких вистачає на 72 години. У кінці доповіді Сергій Петрович вказав, що «повинен бути ефективний механізм зворотнього зв’язку».

Голова Громадської ради при Дніпропетровській ОДА Бабіч Лариса Ігорівна підтримала Северина у тому, що без зворотнього зв’язку неможливе будь-яке реформування та поділилася досвідом взаємодії громадськості та влади з питання реформування первинної ланки медичної допомоги у Дніпропетровської області. Громадською Радою при Дніпропетровській ОДА було створено своєрідну «громадську платформу», до якої були залучені небайдужі до питання реформування системи охорони здоров'я громадські організації, які і слідкували за ходом медичної реформи. Крім цього, був створений довідник «маршрут пацієнта», у якому було зазначено до якого лікаря пацієнт може звернутися у єдиному медичному центрі, надано розклад роботи амбулаторіїв. «Такие вещи как реформа без обратной связи не делаются» - наголосила Бабіч.

Презентація Бабіч Л.І., голова Громадської ради при Дніпропетровській ОДА 

Заступник начальника віддділу учбових закладів, кадрів та мобілізаційної роботи Головного управління охорони здоров`я Донецької ОДА Стельмашенок Алла Георгієвна зазначила, що громадська думка при створені госпітальних округів приймається до уваги і вони повинні бути створені за рахунок фінансування з обласного бюджету.

У своєму виступі віце-президент Донецької обласної медичної асоціації Братанов Олександр Олександрович вказав на основні стратегічні помилки авторів медичної реформи. Основними недоліками реформування він виділяє значну централізацію системи розподілу бюджетних коштів у лікарнях, непрацевлаштованість лікарів вузьких спеціалістів, якість підготовки сімейних лікарів після 6-місячних курсів перекваліфікації. Проаналізував законопроект про обов'язкове медичне страхування і вказав про необхідність зміни форми власності лікарень та особливості введення обліку в них.«Если у нас будет страховая медицина, то администрирование уходит на второй или третий план, а на его место приходит Его Величество медицинский рынок» - наголошує Олександр Олександрович. Крім того, медична страховка не покриває лікування на амбулаторному стаціонарі. Таким чином, Братанов О.О. запропропонував звернутися до Верховної Ради з пропозицією прийняття низки законів.

Голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, сім'ї, материнства та дитинства Громадської ради при ДонОДА Маловичко Сергій Павлович у своєму виступі зазначив, що головною проблемою створення госпітальних округів є відсутність відповідної нормативно-правової бази. Сергій Павлович виразив занепокоєння щодо пункту 6 постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку створення госпітальних округів у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві”, де мова йде про реорганізацію закладів охорони здоров’я, що суперечить ст. 49 Конституції України, яка прямо забороняє скорочувати існуючу мережу комунальних закладів охорони здоров'я, які надають безоплатну медичну допомогу населенню; а також навів приклади рішень судів з таких питань, які набули чинності. Крім того, дана постанова не знаходиться у вільному доступі, хоча в пункті 8 пояснювальної записці до Проекту постанови Кабміну, вказано про розміщення останнього на сайті МОЗ України для обговорення. Також у виступі було відзначено, що громадськості необхідно вимагати від влади дотримання Конституції України, проведення фактичних громадських обговорень проекту постанови Кабміну до втілення її в життя, коректування окремих етапів впровадження реформи.

Презентація Маловичко С.П.
 
Продовжив тему необхідності публічного обговорення медичної реформи з громадськістю Керівник аналітичних програм ДОО ВГО «Комітет виборців України», член Громадської ради при Донецькій ОДА Олександр Володимирович Клюжев. Він зазначив, що необхідно ініціювати розширення Робочої групи із реформування системи охорони здоров’я Донецької області шляхом включення до її складу представників профспілкових організацій, медичних асоціацій, органів місцевого самоврядування та громадських організацій; запровадити практику оприлюднення порівняльного аналізу відповідності попередньо задекларованих планів реформування та реально виконаних заходів; розробити обласне положення про порядок врахування органами влади результатів громадського обговорення та моніторингу процесу впровадження пілотного проекту в системі охорони здоров’я; запровадити практику делегування громадським організаціям функцій щодо організації публічних обговорень процесу реформування системи охорони здоров’я; провести на обласному та місцевих рівнях комплексне громадське обговорення документів щодо утворення госпітальних округів, із залученням громадських організацій, профспілок, медичних асоціацій, консультативно-дорадчих інституцій при місцевих органах влади, наукових установ.

Презентація Клюжева О.В.
 
Поляковська Ольга Володимирівна, голова Донецької обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України підтримала Олександра Клюжева і зазначила, що: «Всем нужна совместная работа, обратная связь и тогда будет результат». Вона подякувала Громадській Раді при ДонОДА за організацію цього круглого столу та висловила надію, що і далі управління охорони здоров'я та громадськість будуть працювати разом на загальний результат.

Заступник голови Дніпропетровської обласної ради Павлов Володимир Олексійович зазначив, що усі нормативні документи необхідно обговорювати з громадськістю і розповів, як це робиться в їх області.

В.о. голови Громадської Ради при ДонОДА Редько В’ячеслав Василійович запропонував управлінню охорони здоров' я взяти за основу приклад роботи дніпропетровської влади та громадськості в контексті впровадження медичної реформи.

Результатом роботи круглого столу стало схвалення Резолюції до ініціаторів, організаторів та учасників експерименту з реформування охорони здоров'я. Учасники заходу висловили спільну позицію щодо необхідності підсилення роботи з питань взаємодії з владою.

Фоторепортаж:

Немає коментарів: